30 Nisan 2017 Pazar

Sumak bitkisiyle yöresel kuru dolma nasıl yapılır👌

Bu dolma üzerine söylenecek okadar çok şey var ki;Gaziantep'in en güzel yemeklerinden biride kuru dolmadır.
Gittiğiniz her restaurantta bulabilirsiniz çeşit çok aslında ama ben sadece patlıcan ve biber kullandım evde ne varsa yani siz dilerseniz kurutulmuş kabak salatalık gibi sebzelerde kullanabilirsiniz.
Antep dedim ama ben kuru dolmanın en iyisini kimse kusura bakmasın diyarbakırda iken karşı komşum güler ablanın mutfağından yedim.inanın tadı hala damağımdadır okadar güzel yapardı ki ve öylesine cömertti ki her pişirdiğinde ikram etmeden yapamazdı.
Hep güler abla gibi dolma yapmaya çalışşamda onunki kadar tavan lezzet yakalamış durumda değilim ancaaaak benimkide az güzel olmadı değil😊güler ablada dahil diyarbakırlıların geneli sumak kaynatıp süzdükten sonra dolmayı bu ekşi suyla pişirirler.
Sumak dolmalara mayhoş bir tat veriyor yani bazılarının limonla yapmış oldukları kuru dolmayla kıyaslanırsa arada tat bakımından epey fark olur.
Neyseki ben diyarbakırın her köşesinde satılan taze sumaktan epeyce almıştım.eğer evinizde sumağınız yoksa çekilmiş toz sumakta olur oda olmadı limon koyarım derseniz daha öncede söylediğim gibi tat farkı mutlaka olacaktır.
Ayrıca tavsiyem kuru dolmanızı evinizde iyice küçülttüğünüz kuşbaşı kuzu etinizle yaparsanız parmaklarınızıda dolmayla birlikte yiyebilirsiniz😁tarife geçmeden son olarak ekleyeyim kuru dolma birgün dinlenirse daha güzel oluyor yani bügünden yarının yeöeğini yapabilirsiniz piştiği gün de güzel oluyor amaan işte her hali güzel kuru dolmanın🖒




Malzemeler;
30 35 aded kuru patlıcan biber
Haşlanıp suyu süzülür ve kenarda doldurulmak üzere bekletilir.

Aynı anda 1 çay bardağı sumak suyla kaynatılır rengi çıkana kadar

İçi için:

1.5 2 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 demet maydonoz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
K.biber

Soğanları kavurun
Salçaları ekleyin
Pirinçleri ekleyin
En son maydonozları tuz ve k.biberinide koyup 1 çay bardağı suyla pişirin
Dolmaları harçla doldurun üzerine kaynattığınız sumak ekşisini süzüp dökün
Kısık ateşte güzelce pişirin
Suyunu çektiğinde demlendirin dolmalarınız hazır
Afiyet olsun
Bloğuma abone olmayı unutmayın😊👋

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder