24 Haziran 2017 Cumartesi

Yöresel bayram kömbesi en kolay nasıl yapılır.

Neslihan mutfakta herzaman ki gibi iş başında😊yeni bir paylaşımla tüm dostlarıma merhaba! Sizde sıradaki tarifimizi merak edenlerdenseniz okumaya devam edin 👇👇👇

             Kömbe...evet kömbe,bayramların tartışılmaz ikramlıklarındandır kendileri.güneydoğu ve akdeniz bölgelerinde kömbesiz bayram olmazmış.Antakya hatay bölgesindede çokça yapılır Maraş,Antep civarındada.arefe gününden ve daha öncesinden hazır edilir kömbeler.bayram ziyaretine her gelen misafire ikram edilir.aromatik tadı  kusursuz ağızda dağılan kıvamıyla bayram kömbesi vazgeçilmezdir alışkanlık kazananlarda.
       Kimi evinde yapar (benim gibi)kimide hamurunu yoğurup fırına götürür pişirilmesi için.kolaya kaçanlarda hazır alırlar elbette😉her pastanede hemen hemen her dükkanda satılır kömbe.arefe günü mahalle aralarından geçenler bilir kokusu her yanı sarmıştır.bil ki bayram yakındır:)

             OSMANİYE (AA) - Antakya, Gaziantep, Kahramamaraş ve Osmaniye'de ramazan bayramlarında ikram edilen geleneksel bayram kömbesi ziyaretçilerin ağızlarını tatlandırıyor.
Çukurova bölgesi ve civar illerde Ramazan Bayramı öncesi hazırlanan ve ziyaretçilere ikram edilen geleneksel bayram kömbesi hamuruna 7 çeşit baharat kullanılarak hazırlanıyor.
Her bayram öncesi kadınların dayanışmayla hazırladığı, son yıllarda fırın, pazar ve marketlerde hazır satışı yaygınlaşan yöresel lezzetin, geçmişinin asırlar öncesine uzandığına inanılıyor.
İsteğe göre, sıvı ve katı yağ kullanılarak süt ve şeker katılan hamuruna, zencefil, tarçın, tayin, karanfil, küncü, havlıcan ve mahlep ilave edilerek mayalanmaya bırakılıyor. Mayalanan hamur, avuç içi büyüklüğünde parçalara ayrılıyor ve susama batırılarak tepsilere diziliyor. Odun fırınlarında pişirilmeye gönderilen bayram kömbesi açık havada iki aya kadar dayanabiliyor.
Yörede bayramın vazgeçilmez lezzeti olan kömbenin, evlerde yapılması geleneği yavaş yavaş kayboluyor. Son zamanlarda rağbetin artmasıyla seri üretimi de yaygınlaşan bayram kömbesinin pişirildiği esnada ortaya çıkan koku, mahalle ve sokakları sararak Ramazan Bayramı'nın gelişini hissettiriyor.
Antakya yöresinde ceviz ve hurmalısı da yapılan bayram kömbesinin, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ta bol küncülüsü ve Gaziantep'te bol tahinli ve gevreği tercih ediliyor.
Bayram ziyaretlerinde çay ya da sütle ikram olarak sunulan bayram kömbesi, kokusu ve damaklarda bıraktığı tadıyla geleneksel lezzetler arasında yer alıyor.
 Her bölgede farklı bir tarif bulmak mümkün.sizde benim gibi ege bölgesinde ikamet ediyorsanız kömbe malzemelerini tedarik etmede biraz zorlana bilirsiniz.örneğin sadece kömbeye özel bir baharat olan yeşil çedeneye benzeyen bitkiyi bulamayabilirsiniz.bunun için en kolay şekilde ve bulunabilir malzemelerle kömbe tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.


Malzemeler: 

250 gr vita yağ (en iyi sonuç için)
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı süt
1 su bardağı toz şeker 
4 kaşık tahin
1 yemek kaşığı çörek otu 
1 yemek kaşığı susam 
1 yemek kaşığı sirke
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu 
Yarım su bardağı dövülmüş fındık
1 çay kaşığı zencefil
Alabildiği kadar un 

Yapılışı:

Tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.ele yapışmayan güzel bir hamur yapalım 
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp istediğimiz şekli verelim.
200 ° fırında kızarana kadar pişirirelim.
Afiyet olsun arkadaşlar.
Paylaşımımı beğendiyseniz bloğuma abone olmayı unutmayın!
Hoşça kalın👋

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder